RECIPE OF CHILLY CHICKEN IN HINDI

  RECIPE OF CHILLY CHICKEN // रेसिपी ऑफ़ चिल्ली चिकन 

Chilly Chicken Recipe - Hello friends, today I am going to give you information about a very tasty recipe. As always, I will tell you some famous recipes from Punjab. Today's recipe is Chilly Chicken Recipe, on hearing the name of this recipe, mouth-watering comes. We can also make Chilly Chicken recipe at home. And that too with great ease.

चिल्ली चिकन रेसिपी - नमस्ते दोस्तों,आज में आपको बहुत टेस्टी रेसिपी के बारे में जानकारी देने जा रहा हूँ। हमेशा की तरह पंजाब की कोई न कोई फेमस रेसिपी बताता हूँ। आज की रेसिपी है चिल्ली चिकन रेसिपी ,इस रेसिपी का नाम सुनते ही ,मुँह में पानी आ जाता है। चिल्ली चिकन रेसिपी को हम घर पर भी बना सकते है। और वो भी बड़ी आसानी के साथ। 

Chilli Chicken recipe will be found everywhere in the menu of hotels, restaurants and it seems very tasty to eat this recipe too.

चिल्ली चिकन रेसिपी हर जगह होटल, रेस्टुरेन्ट्स के मेनू में देखने को मिलेगी और यह रेसिपी खाने में भी बहुत युम्मी लगती है। 
RECIPE OF CHILLY CHICKEN IN HINDI

Ingredients Chilli Chicken Recipe

  • 700 g Chicken
  • Vegetable oil - 2 tablespoons
  • Onion - 4
  • Green chili - 5 to 6
  • Cabbage - 1 small
  • Ginger - garlic paste - 2 tablespoons
  • Flour - 4 tablespoons
  • Gram flour - 4 tablespoons
  • Corn flour - 2 tablespoons
  • Lemon juice - 1 tablespoon
  • Turmeric - 1 tablespoon
  • Red chili - 2 tablespoons
  • Salt to taste
  • Coriander Powder - 1 tablespoon
  •  Black pepper - 1 teaspoon
  • Chaat Masala - 1 tablespoon
  • Garam Masala - 1 tablespoon
  • Egg - 1
  • Cumin powder - 1 tablespoon
  • Soy Sauce - 1 tablespoon
  • Green Chilli Sauce - 1 tablespoon
  •  Red Chilli Sauce - 2 tablespoons
  • Vinegar - 1 tablespoon
  • Tomato Ketchup - 2 tablespoons
  • Garnish with coriander leaves

इंग्रेडिएंट्स  चिल्ली चिकन रेसिपी 

  • 700  ग्राम चिकन 
  • वेजिटेबल आयल - 2 चमच 
  • प्याज - 4 
  • हरी मिर्च - 5 से 6 
  • पत्ता गोबी - 1 छोटी 
  • अदरक - लहसुन पेस्ट - 2 चमच 
  • मैदा - 4 चमच 
  • बेसन - 4 चमच 
  • कॉर्न फ्लोर - 2 चमच 
  • निम्बू का रस - 1 चमच 
  • हल्दी - 1 चमच 
  • लाल मिर्च - 2 चमच 
  • नमक स्वादानुसार 
  • धनिया पाउडर - 1 चमच 
  •  काली मिर्च - 1 छोटा  चमच 
  • चाट मसाला - 1 चमच 
  • गरम मसाला - 1 चमच 
  • अंडा - 1 
  • जीरा पाउडर - 1 चमच 
  • सोया  सॉस - 1 चमच 
  • ग्रीन चिल्ली सॉस - 1 चमच 
  •  रेड चिल्ली सॉस - 2 चमच 
  • सिरका - 1 चमच 
  • टमाटर केचप - 2 चमच 
  • धनिया के पत्ते गार्निश के लीये  

 How to make Chilli Chicken Recipe :


1.First of all, wash the chicken thoroughly. After washing put all the chicken in a big pot, th en add ginger garlic paste, lemon juice, red chilli, coriander powder, salt, pepper, chaat masala, garam masala, cumin powder and mix well and freeze for half an hour Keep it in

सबसे पहले आप चिकन को अच्छे से धो ले। धोने के बाद सारे चिकन को एक बड़े बर्तन में डाले फिर आप अदरक लहसुन का पेस्ट निम्बू का रस लाल मिर्च ,धनिया पाउडर , नमक , काली मिर्च ,चाट मसला , गर्म मसाला ,जीरा पाउडर डालकर अच्छे से मिक्स करे और आधे घंटे के लिए फ्रीज में रखदे। 

2. As soon as the chicken is marinated add maida, gram flour, cornflour, and egg, add some water, make a paste, now you add the marinated chicken. Put oil in a pan to heat. As soon as the oil is hot, fry the chicken pieces on low heat, roast the chicken pieces till they turn light brown.

चिकन मॅरिनेट होते ही मैदा , बेसन ,कॉर्न फ्लौर और अंडा  डाले थोड़ा सा पानी डाले , एक लेप बना ले , अब आप मारिण्टेड चिकन को  डाल दे। एक कढ़ाई में तेल गर्म होने के लिए रखे। तेल गर्म होते ही चिकन पीसेस को धीमी  आंच पर फ्राई करे ,चिकन पीसेस को हल्का ब्राउन होने तक भुने। 

3. In a separate pan, add 2 tablespoons of oil, roast cumin after heating, then add chopped onion, cabbage, and vinegar to it as it melts nicely, after frying for 5 minutes, add the fried chicken and Also add soy sauce, green chili sauce, red chili sauce, tomato ketchup and mix well and cook on low flame for about 5 minutes. Garnish with coriander leaves after cooking.

एक अलग कढ़ाई में 2 चमच तेल डाले , गर्म होने पर जीरा डालकर भुनने ,फिर इसमें कट्टे हुए प्याज , पत्ता गोबी ,और साथ ही सिरका डाले क्यूंकि यह अच्छे से गल जाए , 5 मिनट तक भुनने के बाद , फ्राई किये हुए चिकन डाले और साथ ही सोया सॉस , ग्रीन चिल्ली सॉस , रेड चिल्ली सॉस, टमाटर केचप डालकर अच्छे से मिक्स करे और लगभग 5 मिनट तक धीमी आंच  पकने दे.पकने के बाद धनिये पत्तो से गार्निश करे।  

Your chili chicken recipe is ready, serve hot with roti, rice and naan.

आपका चिल्ली चिकन रेसिपी बनकर रेडी है ,  रोटी , चावल , नान के साथ गरमा गर्म परोसें।

RECIPE OF CHILLY CHICKEN IN HINDI

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