PANEER BUTTER MASALA RECIPE

पनीर बटर मसाला - Paneer Butter Masala Recipe

Paneer Butter Masala Recipe, friends today, I am going to tell you to make a very famous recipe, this recipe is called Paneer Butter Masala Recipe, this recipe seems very tasty. And this recipe is made quickly, Paneer Butter Masala recipe is the best recipe for a dinner party. You can also make the Paneer Butter Masala recipe very easily at home. It does not take time to be made.
पनीर बटर मसाला रेसिपी, दोस्तों आज में आपको एक बहुत ही फेमस रेसिपी बनाना बताने जा रहा हूँ, इस रेसिपी का नाम है पनीर बटर मसाला रेसिपी,यह रेसिपी खाने में बहुत ही युम्मी लगती है।  और यह रेसिपी झट से बन भी जाती है, पनीर बटर मसाला रेसिपी डिनर पार्टी के लिए बेस्ट रेसिपी है।  आप भी पनीर बटर मसाला रेसिपी बहुत आसानी से घर पर बना सकते है। इसे बनने में टाइम भी नहीं लगता। PANEER BUTTER MASALA RECIPE

Ingredients of Paneer Butter Masala // इंग्रेडिएंट्स ऑफ़ पनीर बटर मसाला

  • Paneer - 300 grams      
  • Mustard Oil - 2 Spoon
  • Tomatoes - 3 large
  • Onion - 2 large
  • Green chili - 4
  • Ginger - 1 inch
  • Garlic Kalia - 5
  • Makhan - 2 tablespoons
  • Cream - 4 spoon
  • Cumin seeds - 1 spoon
  • Coriander Powder - 1 Spoon
  • Salt according to
  • Red chili - 1 spoon
  • Turmeric - 1 spoon
  • Garam Masala - 1 tablespoon
  • Black pepper - 1 tablespoon
  • Kasuri Methi - 1 Spoon
  • Cinnamon - 1 stick
  • Bay leaf - 1
  • Milk - half a cup
  • Coriander leaves for garnish
  • पनीर - ३०० ग्राम 
  • सरसों तेल - २ चमच 
  • टमाटर - ३ बड़े 
  • प्याज - २ बड़े 
  • हरी मिर्च - ४ 
  • अदरक - १ इंच 
  • लहसुन कलिया - ५
  • माखन - २ बड़े चमच 
  • मलाई - ४ चमच 
  • जीरा - १ चमच 
  • धनिया पाउडर - १ चमच 
  • नमक सवदानुसार 
  • लाल मिर्च - १ चमच 
  • हल्दी - १ चमच 
  • गर्म मसाला - १ चमच 
  • काली मिर्च - १ चमच 
  • कसूरी मेथी - १ चमच 
  • दालचीनी - १ स्टिक 
  • तेज पत्ता - १ 
  • दूध - आधा कप 
  • धनिये के पत्ते गार्निश 

How To Make Paneer Butter Masala // हाउ टो मेक पनीर बटर मसाला 

1. To make Paneer Butter Masala, place the pan on the gas, add oil and butter and heat it, as soon as the oil and butter get hot. Add cumin, cinnamon, bay leaves and roast them for a few seconds and then add ginger garlic paste and remove the raw pan.

पनीर बटर मसाला बनाने के लिए कढ़ाई को गैस पर रखे , तेल और माखन डालकर गरम करे , जैसे ही तेल और माखन गरम हो जाए।  जीरा , दालचीनी ,तेज पत्ता डालकर कुज सेकण्ड्स तक भुने और बाद में अदरक लहसुन का पेस्ट डालकर पकाये कच्चा पण दूर करे। 

2. When your standing spices are roasted, add onion, I have ground onion, you can also finely chop it. If you like gravy smooth, then make it by grinding. Add onion and green chilies, tomato puree, add half a teaspoon of salt and cook it well for about two to three minutes, until the onions turn light pink.

जब आपके खड़े मसाले भून जाए , प्याज डाले मैंने प्याज को ग्राइंड करके डाले है , आप बारीक़ काट कर भी डाल सकते है।  अगर आपको ग्रेवी स्मूथ पसंद है , तो ग्राइंड करके ही बनाये। प्याज को हल्का गुलाबी होने तक भुने और हरी मिर्च , टमाटर प्यूरी, डाले साथ ही आधा चमच नमक डालकर अच्छे से लगभग दो से तीन मिनट तक पकाये। 

3. Now add salt, red chili, turmeric, coriander powder, garam masala, Kasuri methi, all spices and cook by adding half a cup of water as per taste. Cook till the spices fry well after your water has dried. Cook on medium heat.

अब आप स्वादानुसार नमक , लाल मिर्च , हल्दी ,धनिया पाउडर ,गर्म मसाला ,कसूरी मेथी , सभी मसाले डाले और आधा कप पानी डालकर पकाये। तब तक पकाये जब तक आपका पानी सुख कर मसाले अच्छे से भून न जाए। मध्यम आंच पर ही पकाये। 

4. When your spices start refining the oil, then add water to it and make a thick gravy, you add water accordingly, you can cover it and cook it for 5 minutes, almost your gravy is ready.

जब आपका मसाला तेल शोध्ने लगे, तो इसमें पानी डालकर थिक ग्रेवी बनाले , आप आपने हिसाब से ही पानी डाले , इसे आप अभी ढककर ५ मिनट तक पकाये , लगभग आपकी ग्रेवी बन गयी है।

5. Now add the paneer cubes to the gravy made, and mix well by adding the cream, just cover it and cook it for 5 minutes. Garnish with coriander leaves when cooked. And serve your loved ones, paneer butter masala recipe can also be served with roti, naan and rice.

अब आप बनी हुई ग्रेवी में पनीर के कुबेस डालकर , और साथ ही मलाई डालकर अच्छे से मिक्स करे , बस अभी आप इसे ढककर ५ मिनट के लिए पकाये।  पक जाने पर धनिये के पत्तों गार्निश करे।  और अपनों में परोसें , पनीर बटर मसाला रेसिपी रोटी , नान और चावल के साथ भी परोस सकते है। 
PANEER BUTTER MASALA RECIPE


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