CHICKEN TIKKA MASALA चिकन टिक्का मसाला

          CHICKEN TIKKA MASALA  चिकन टिक्का मसाला

Hello friends, today we are going to tell you about such a recipe which people eat very happily. This recipe is also one of the famous recipes of Punjab. That recipe is chicken tikka/chicken tikka, this recipe is a different way of eating, chicken tikka can be made very easily at home too.
हेलो दोस्तों,आज हम आपको बताने जा रहे है ऐसी रेसिपी के बारे में जो लोग बहुत ही ख़ुशी से खाते है। यह रेसिपी भी पंजाब की एक प्रसिद्ध रेसिपीज में से एक है। वो रेसिपी है चिकन टिक्का / चिकन टिक्का, यह रेसिपी खाने का अलग ही अंदाज है, चिकन टिक्का घर में भी बहुत आसानी से बनायीं  जा सकती  है।
              Appetite, Barbecue, Barbeque, BbqCHICKEN TIKKA MASALA  चिकन टिक्का मसाला

Chicken Tikka Masala Recipe / Chicken Tikka: - Serve Cream Chicken Recipe in Thick Gravy, which is also full of homemade spices and flavor. People who like to eat non-veg are very fond of this dish. If you want, you can make this dish even in small kitty parties at home.
चिकन टिक्का मसाला रेसिपी / चिकन टिक्का :- थिक ग्रेवी में त्यार करे क्रीम चिकन रेसिपी , वह भी घर के बने मसलों और स्वाद से भरी।  नॉन-वेज खाने में दिलचस्प रखने वाले लोगों को बेहद पसंद है, यह डिश. अगर आप चाहे तो घर मैं होने वाली छोटी किटी पार्टीज में भी यह डिश को बना सकते है।

CHICKEN TIKKA MASALA

  • Chef - Recipe Tadka                                                                 
  • Preparation Time - 15 Mint    
  • Cool Time - 30 minutes
  • For how many people - ४
  • Cook time - 20 minutes
  • Difficulty - Medium
  • शेफ - रेसिपी तड़का
  • तयारी का समय - १५ मिंट 
  • कूल समय - ३० मिनट 
  • कितने लोगों  के लिए - ४ 
  • पकने का समय - २० मिनट 
  • कठिनाई - मध्यम 
                                     CHICKEN TIKKA MASALA  चिकन टिक्का मसाला

Ingredients :

  • Chicken - 500 grams
  • Curd - 1 bowl
  • Lemon - 1
  • Onion - 2 medium
  • 4 - Tomato Puree
  • Ginger-Garlic Paste
  • Cumin seeds - 2 tablespoons
  • Bay leaf - 2
  • Cinnamon - 1 inch
  • Black pepper - 2 tablespoons
  • Egg - 1
  • Salt according to
  • Garam Masala - 1 tablespoon
  • Coriander leaves for garnish
  • चिकन - ५०० ग्राम 
  • दही     - १ कटोरी 
  • लेमन  - १ 
  • प्याज़ - २ मध्यम 
  • ४ - टमाटर की प्यूरी 
  • अदरक-लहसुन का पेस्ट 
  • क्यूमिन सीड्स - २ १ चमच 
  • तेज पत्ता - २ 
  • दालचीनी - १ इंच 
  • काली मिर्च - २ चमच 
  • अंडा - १ 
  • नमक सवदानुसार 
  • गर्म मसाला - १ चमच 
  • धनिये के पत्ते गार्निश के लिए 

recipe how to make :

1. To make chicken tikka masala, add curd and semi-garlic garlic paste in a bowl, as well as chicken PS, now mix them well.
2. Now you keep the chicken in the freeze for 10 - 15 to marinate.
3. As soon as the chicken is marinated, after heating the butter in a pan, cook the marinated chicken pieces thoroughly on both sides for 5 minutes.
4. After cooking cream, tomato puree and ginger-garlic keep all these mixers in a bowl.
5. Once the oil is heated in a pan, add cumin seeds, bay leaves, roast for 30 seconds, add the onions after frying and fry them till they turn golden in color. As soon as you fry, add chili powder, turmeric, black pepper, salt, coriander powder and garam masala.
6. After frying all these spices, then you roast chicken pieces in it for about 4 to 5 minutes. As soon as the chicken is fried, add the mixed cream, tomato puree and cook it well on a low flame for 5 minutes.
7. When your chicken curry, the cream is cooked, then add water and cook according to your need, you can also grind the onion into the mixer. Because make your gravy and cook all this mixer on low heat.
8. Once the chicken tikka masala recipe is made, put it in a bowl and add coriander leaves to garnish and serve.


बनाने की विधि :

1.  चिकन टिक्का मसाला बनाने के लिए एक कटोरी मैं जमा हुआ दही और अरदक लहसुन का पेस्ट , साथ ही चिकन पीएस डाले अब इनको अच्छे से मिलाये। 
2 . अब आप चिकन को मॅरिनेट होने के लिए १० - १५ के लिए फ्रीज में रख दे। 
३ . चिकन मॅरिनेट होते ही , एक पैन में बटर डाले गरम होने के बाद मैरिनेटेड चिकन पीसेज को  अच्छे से दोनों तरफ से पकाये ५ मिनट के लिए। 
4 . पकने के बाद क्रीम,टमाटर की प्यूरी और अदरक - लहसुन इन सभी मिक्सर को एक कटोरी  में रख दे। 
5 . एक पैन मैं तेल डाले गरम  होते ही जीरा , तेज पत्ता , डालकर ३० सेकण्ड्स तक भुनने ,भून जाने के बाद प्याज़ को डाले और सुनेहरा रंग आने तक फ्राई करे।  भून जाते ही मिर्ची पाउडर, हल्दी , काली मिर्च ,नमक ,  धनिया पाउडर और गरम मसाला डालकर भुनने  अच्छे से। 
6 . यह सभी मसाला भून जाने के बाद फिर आप इसमें चिकन पीसेज डेल और लगभग ४ से  ५ मिनट तक भुनने।  चिकन भून जाते ही मिक्स किये गए क्रीम , टमाटर की प्यूरी को डालकर हलकी आंच पे ५ मिनट तक अच्छे से पकाये। 
7 . जब आपकी चिकन करी ,क्रीम पाक जाए तो इसमें आप अपनी जरूरत के हिसाब से पानी डाले और पकाये ,आप प्याज़ को मिक्सर में ग्राइंड करके भी डाल सकते है। क्यूंकि आपकी ग्रेवी  बने और इस सभी मिक्सर को  धीमी आंच पे पकाये। 
8 . चिकन टिक्का मसाला रेसिपी बन जाने के बाद एक बाउल में डाले और गार्निश के लिए धनिये के पत्ते  डाले और परोसें। 

                     CHICKEN TIKKA MASALA  चिकन टिक्का मसाला

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