PUNJABI SAMOSA RECIPE ALOO SAMOSA

PUNJABI SAMOSA RECIPE ALOO SAMOSA पंजाबी समोसा रेसिपी आलू समोसा :

Punjabi Samosa Recipe: Hello friends, today I am going to tell you about this very famous recipe. Punjabi Somasa Recipe Samosa is very well-liked with tea all over India, the outer layer of samosa is made with fine flour and it is prepared with potato, cheese and jaggery spices. Samosa is also a very good option to serve the guests who come home suddenly. And everyone likes this recipe, you can serve hot samosas with a cup of tea. Party with friends, festivals or special occasions only like to eat samosas. It is not difficult to make a potato-filled samosa. Try making them with evening tea today.

पंजाबी समोसा रेसिपी: नमस्ते दोस्तों , आज मैं आपको बहुत ही फेमस रेसिपी के बारे में बताने जा रहा हूँ। पंजाबी सोमासा रेसिपी  पूरे भारत में चाय के साथ समोसा खूब पसंद किया जाता है, समोसा की बाहरी परत मैदे से तैयार की जाती है और इसमें आलू , पनीर और ातेयादि  मसालों से तैयार करा जाता  है। अचानक घर आए मेहमानों को सर्व करने के लिए भी समोसा बहुत ही अच्छा आॅप्शन है। और सभी को पसंद आती है यह ,रेसिपी गर्मागर्म समोसे को एक कप चाय के साथ सर्व कर सकते हैं। दोस्तों के साथ पार्टी, त्योहार या फिर खास मौकों पर सिर्फ समोसे को ही खाना पसंद करते है।  एक आलू भरे समोसे बनाना कतई मुश्किल नहीं है.  आज ही शाम की चाय के साथ इन्हें बनाकर देखिये.

PUNJABI SAMOSA RECIPE ALOO SAMOSA

Ingredients of Punjabi Samosa Recipe :

To make dough for samosas.

  • Refined flour - 2 cups (250 grams)
  • Ghee - 1/4 cup (60 grams)
  • Salt - 1/2 tsp (as per taste)
  • To make pithy to fill in samosas.

  • Potatoes - 400 grams (4 medium-sized potatoes)
  • Green peas - 1/2 cup (if you want)
  • Cashews - 10 -12 (if you want)
  • Raisins - 25 -30 (if you want)
  • Green Chili - 2-3 finely chopped
  • Ginger - 1-inch long piece (grated)
  • Coriander leaves - 2 tbsp (finely chopped)
  • Coriander Powder - 1 tsp
  • Garam Masala - 1/4 teaspoon
  • Mango powder - 1/2 tsp
  • Salt - 3/4 tsp or as per taste
  • For frying - oil
  • मैदा - 2  कप( 250 ग्राम)
  • घी -  1/4 कप ( 60 ग्राम)
  • नमक   - 1/2  छोटी चम्मच (स्वादानुसार)
  • समोसे में भरने के लिये पिठ्ठी बनाने के लिये.

  • आलू   - 400 ग्राम ( 4 मीडियम साइज के आलू)
  • हरे मटर के दाने  - 1/2 कप (यदि आप चाहें तो)
  • काजू  - 10 -12 (यदि आप चाहें)
  • किशमिश  - 25 -30 (यदि आप चाहें तो)
  • हरी मिर्च  - 2-3 बारीक कतर लीजिये
  • अदरक - 1  इंच लम्बा टुकड़ा (कद्दूकस कर लीजिये)
  • हरा धनियां -  2 टेबल स्पून (बारीक कतरा हुआ)
  • धनियाँ पाउडर - 1 छोटी चम्मच
  • गरम मसाला - 1/4 छोटी चम्मच
  • अमचूर पाउडर - 1/2 छोटी चम्मच
  • नमक  - 3/4 छोटी चम्मच या स्वादानुसार
  • तलने के लिये - तेल

Method - How to make Samosa Recipe :

First of all, keep the potatoes boiling.

Add ghee and salt to the flour, mix well. Knead a little hard dough with the help of lukewarm water. Cover the dough and keep it aside for 15 - 20 minutes to set.

Prepare the pithy for filling in the samosas.
Peel the boiled potatoes, and finely chop them by hand. Heat a pan, add 1 teaspoon of oil, mix ginger, green chili and green peas in hot oil, mix, cover and let it cook for 2 minutes, the green peas will become slightly soft. Add finely broken potatoes, add salt, green chilies, green coriander, coriander powder, garam masala, mango powder, raisins and cashews and mix until well combined. Pithi is ready for filling in samosas.
सबसे पहले आलू को उबलने रख दीजिये.

मैदा में घी और नमक डालिये, अच्छी तरह मिला लीजिये.  गुनगुने पानी की सहायता से थोड़ा सख्त आटा गूंथ लीजिये.  आटे को सैट होने के लिये 15 - 20 मिनिट के लिये ढककर रख दीजिये.

समोसे में भरने के लिये पिट्ठी तैयार करें.

उबाले हुये आलुओं को छील लीजिये, और हाथ से बारीक तोड़ लीजिये.  पैन गर्म कीजिये, 1 चम्मच तेल डालिये, गर्म तेल में अदरक, हरी मिर्च और हरी मटर के दाने डालकर मिक्स कीजिये, ढककर 2 मिनिट पकने दीजिये,  हरी मटर थोड़ी नर्म हो जायेगी.  बारीक तोड़े हुये आलू डालिये,  नमक, हरी मिर्च, हरा धनियां,  धनियां पाउडर, गरम मसाला, अमचूर पाउडर, किशमिश और काजू डालिये और अच्छी तरह मिलने तक मिला दीजिये. समोसे में भरने के लिये पिठ्ठी तैयार है

Make 7 equal sized rounds from the dough. Take a ball and take a diameter of about 8 - 10 inches from the cylinder. The whole puri should be slightly thick.


Cut the rolled puri into two equal parts with the help of a knife. Fold one part into a Nikon (while making the Nikon, stick both ends with water, the method of making the icon can be seen from the video).

गुंथे हुये आटे से 7 बराबर के आकार के गोल बना ले . एक गोला लेकर बेलन से करीब 8 - 10 इंच के व्यास का बेल ले . बेली हुई पूरी थोड़ी मोटी ही रहनी चाहिये.


बले गये पूरी को दो बराबर के भागों में चाकू की सहायता से काट . एक भाग को तिकोन बनाते हुये मोड़ें (तिकोन बनाते समय दोनों सिरे पानी से अवश्य चिपकाइये, तिकोन बनाने का तरीका वीडियो से देखा जा सकता है)

To fry the samosas, put oil in a pan and heat it. Put 4-5 samosas in hot oil and fry till it becomes brown, the gas flame should be medium while frying the samosas. Take out the samosas from the pan and place them on a napkin paper, lying on a plate. Fry all the samosas in this way.


Hot Samosas are ready. Serve and eat samosas with green coriander chutney and sweet chutney.

समोसे तलने के लिये कढ़ाई में तेल डालकर गरम कीजिये.  गरम तेल में 4-5  समोसे डालिये और ब्राउन होने तक तलिये, समोसे तलते समय गैस फ्लेम मीडियम ही  होनी चाहिए .  कढ़ाई से समोसे निकाल कर,  प्लेट पर बिछे नैपकिन पेपर पर रख लीजिये.  सारे समोसे को इसी तरह तल कर निकाल लीजिये.


गरमा गरम समोसे (Samosa) तैयार हैं. समोसे को हरे धनिये की चटनी और मीठी चटनी  के साथ परोसिये और खाइये.
PUNJABI SAMOSA RECIPE ALOO SAMOSA

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