RECIPE FOR CHICKEN HANDI

    RECIPE FOR CHICKEN HANDI ( रेसिपी फॉर चिकन हांड़ी )

Hello friends, you are welcome on my website, as usual, I am going to tell you about the royal recipe, Chicken Handi recipe is great to taste. Whenever a party mentions chicken. So it is definitely proposed to make Chicken Handi.
We can make Chicken Handi recipe very easily at home. So let's know how to make Chicken Handi.

 नमस्ते दोस्तों ,आपका मेरे वेबसाइट पर स्वागत है,हमेशा की तरह आज में आपको बताने जा रहा हूँ , शाही रेसिपी के बारे में चिकन हांड़ी रेसिपी इसका स्वाद खाने में  लाजवाब है। जब भी किसी पार्टी में चिकन का जिक्र होता है। तो चिकन हांड़ी को बनाने का जरूर प्रस्ताव रखा जाता है। 
चिकन हांड़ी रेसिपी को हम बहुत ही आसानी से घर पर बना सकते है। तो आईये जानते चिकन हांड़ी बनाने का तरीका। 

RECIPE FOR CHICKEN HANDI

ingredients for chicken handi:-

  • boneless chicken 700-gram 
  • ginger paste- 1 tsp 
  • garlic paste - 1 tsp
  • salt - 1 tsp
  • onions fine chopped - 2 big
  • tomato chopped - 5 small
  • coriander, chopped for garnish - 3 tsp
  • green chili - 4
  • cumins seeds - 1 tsp
  • turmeric powder - 1 tsp
  • red chili powder - 1 tsp
  • coriander powder - 1 tsp
  • garam masala powder - 1 tsp
  • black pepper - 1/2 tsp
  • hung yogurt - 3 tsp
  • fresh cream - 3 tsp
  • dhaniya powder - 1 tsp 

चिकन हांडी के लिए सामग्री:-

  • अदरक का पेस्ट- 1 छोटा चम्मच
  • लहसुन का पेस्ट - 1 चम्मच
  • नमक - 1 चम्मच
  • प्याज बारीक कटा हुआ - 2 बड़ा
  • टमाटर कटा हुआ - 5 छोटा
  • धनिया, गार्निश के लिए कटा हुआ - 3 चम्मच
  • हरी मिर्च - ४
  • सहजन के बीज - 1 चम्मच
  • हल्दी पाउडर - 1 चम्मच
  • लाल मिर्च पाउडर - 1 छोटा चम्मच
  • धनिया पाउडर - 1 चम्मच
  • गरम मसाला पाउडर - 1 चम्मच
  • काली मिर्च - 1/2 चम्मच
  • त्रिशंकु दही - 3 चम्मच
  • ताजा क्रीम - 3 चम्मच
  • धनिया पाउडर - 1 चम्मच

preparation:-
- clean and wash the chicken and dry, cut into the cubes.
- chop the onions, tomatoes and coriander leaves, ginger and cut the 4 green chilies into the small pieces.
- dry roast and powder the Kasuri methi( dry fenugreek leaves), set aside.


तैयारी: -
चिकन को साफ और धो लें, और क्यूब्स में काट लें।
प्याज, टमाटर और धनिया पत्ती, अदरक को काट लें और 4 हरी मिर्च को छोटे टुकड़ों में काट लें।
सूखी भुना और पाउडर कसूरी मेथी (सूखी मेथी के पत्ते) को अलग रख दें।


how to make chicken handi recipe//चिकन हांडी बनाने की विधि: -

- heat 2 tbsp oil in a flat pan and add the ginger-garlic paste. fry on low heat for 1 minute and add the chicken cubes along with 1 tsp salt.mix and fry on high to medium heat for 3-4 minutes. take it out and set aside.

- एक फ्लैट पैन में 2 टेबलस्पून तेल गर्म करें और अदरक-लहसुन का पेस्ट डालें। 1 मिनट के लिए कम गर्मी पर भूनें और चिकन क्यूब्स को 1 चम्मच नमक के साथ डालें और 3-4 मिनट के लिए उच्च से मध्यम गर्मी पर भूनें। इसे निकालकर अलग रख दें।

- heat 2 tbsp oil in the same pan and add the chopped onions. fry on medium heat for 5-6 mins till light brown.

- उसी पैन में 2 टेबलस्पून तेल गर्म करें और कटा हुआ प्याज डालें। हल्की भूरी होने तक 5-6 मिनट तक मध्यम आँच पर भूनें।

- add the chopped tomatoes & 1/4 tsp salt and cook on medium heat for 3-4 minutes till soft.
- कटे हुए टमाटर और 1/4 टीस्पून नमक डालें और मध्यम आंच पर 3-4 मिनट तक नरम होने तक पकाएं।

- now add the turmeric, red chili, and coriander powder, mix and add a splash of water.
- अब हल्दी, लाल मिर्च, और धनिया पाउडर डालें, मिलाएं और पानी का छींटा दें।

- continue to cook for around 3 mins on medium to low heat till oil separates.
- तेल अलग होने तक मध्यम से कम गर्मी पर लगभग 3 मिनट तक पकाना जारी रखें।

- add the fried chicken cubes and fry on medium heat for 5mins till water dries up and oil separates.
- तले हुए चिकन क्यूब्स डालकर 5 मिनट तक मध्यम आँच पर भूनें जब तक पानी सूख न जाए और तेल अलग न हो जाए।

- now add the crushed black pepper, garam masala powder, and roasted & powdered Kasuri methi. mix well and cook for another 2-3 mins.
- अब इसमें कुचली हुई काली मिर्च, गरम मसाला पाउडर और भुनी हुई और पीसा हुआ कसूरी मेथी डालें। अच्छी तरह से मिलाएं और एक और 2-3 मिनट के लिए पकाएं।

- now add the green chili pieces and ginger give a mix and then add the fresh cream. you can add a few tablespoons water if required.
- अब हरी मिर्च के टुकड़े डालें और अदरक मिक्स दें और फिर ताजी क्रीम डालें। यदि आवश्यक हो तो आप कुछ बड़े चम्मच पानी जोड़ सकते हैं।

- give a mix and simmer for 2-3 minutes till oil separates.
- तेल अलग होने तक 2-3 मिनट तक मिक्स और उबाल दें। 

- garnish with chopped coriander.
- कटी हरी धनिया से गार्निश करें.RECIPE FOR CHICKEN HANDI

Comments

Popular Posts