KALE CHANE KA SOUP ( " काले चने का सूप ")

            KALE CHANE KA SOUP ( काले  चने का सूप ):-

Hello hello, as always, I am going to tell you about the Tasty recipe, so our dish today is "Black gram soup".

हेलो नमस्ते , दोस्तों हमेशा की तरह आज भी में आपको सवादिस्ट रेसिपी के बारे में बताने  जा रहा  हूँ, तो हमारी आज की डिश है " काले चने का सूप "

Black gram soup is very tasty to drink. Along with being tasty, this soup is also very beneficial for your body. Every Omar person likes to drink black gram soup. It provides energy to your body.

काले चने का सूप पीने में बहुत ही टेस्टी होता है।  टेस्टी होने के साथ  साथ यह सूप आपके शरीर के लिए भी बहुत फायदेमंद है।  काले चने का सूप पीना हर उमर के व्यक्ति को पसंद है।  यह आपके शरीर को ऊर्जा प्रदान करता है। 

In fact, black gram soup is drunk in winter. If you want, you can make it very easily at home and drink it. So, today we know how to make gram soup at home.

दरसल काले चने का सूप सर्दियों में पीया जाता है। अगर आप चाहे, तो कभी इसे घर पर बहुत आसानी से बनाकर पी सकते है। तो चलिए आज हम जानते है , चना सूप घर पर कैसे बनाया। 

 Ingredients Black gram soup: -

  • Black gram boiled - 2 cups
  • Gram water
  • Roasted Cumin - 2 tablespoons
  • Salt according to
  • Ginger Paste - 1 tablespoon
  • Black pepper - 1 tablespoon
  • Lemon juice
  • butter - 1 tablespoon
  • Ghee Ghee - 2 tablespoons
  • lemon juice
  • coriander leaves garnish

 सामग्री काले चने सूप :-

  • काले चने उबले - 2 कप  
  • चने का पानी 
  • भुना जीरा - 2 चमच 
  • नमक सवदानुसार 
  • अदरक पेस्ट - 1 चमच 
  • काली मिर्च - 1 चमच 
  • निम्बू का रस 
  • माखन - 1 चमच 
  • घेसी घी - 2 चमच 
  • रस के टुकड़े 
  • धनिये के पत्ते  

HOW TO MAKE BLACK GRAM SOUP:-

  • Pour water in a vessel and heat it, add the gram as soon as the water is hot, and keep it to boil, boil for about 20 minutes.
  • As soon as the gram is boiled, take a little gram and grind them in a grinder to make a paste and add water.
  • Add desi ghee in a pan, roast cumin, ginger and salt as soon as it gets hot. Add the remaining water of boiled gram, add black pepper and let it cook on low flame for at least 15 minutes.
  • When your water becomes thick, add the gram and mix the paste of the gram and cook it for 5 minutes. And squeeze the lemon juice too.
  • Serve your black gram soup hot, add pieces of juice and coriander leaves to garnish

चना सूप बनाने की विधि:-

  • एक बर्तन में पानी डाले और गर्म करें , पानी गरम होते ही चने डाले, और उबलने के लिए रखदे, लगभग 20 मिनट तक उबले। 
  • चने उबलते ही आप थोड़े चने ले और उन्हें मिक्सी में पीस ले पेस्ट बना ले पानी डालकर। 
  • एक पैन में देसी घी डाले , गर्म होते ही भुना हुआ जीरा, अदरक और नमक डालकर भुने। उबले हुए चनो का बचा पानी डाले काली मिर्च डाले और कम से कम 15 मिनट तक धीमी आंच पर पकने दे। 
  • जब आपका पानी अच्छे से गाहड़ा हो जाए , तो चनो को डाले और चनो के पेस्ट को डालकर मिक्स करे 5 मिनट तक पकाये। और निम्बू का रस भी निचोड़ दे। 
  • आपका काले चने का सूप त्यार गरमा गर्म परोसें रस के टुकड़े डाले और गार्निश के लिए धनिये के पत्ते। 

Comments

Popular Posts