RECIPE PANEER TIKKA MASALA

RECIPE OF PANEER TIKKA MASALA // पनीर टिक्का मसाला


Hello friends, I am going to tell you today, everyone's favorite recipe is Paneer Tikka Masala, this recipe is liked by everyone. And eat very happily. It definitely takes some effort to make the Paneer Tikka Masala recipe. But you will forget hard work done by his yummy squad.

नमस्ते दोस्तों, आज में आपको बताने जा रहा हूँ , सबकी मसपसन्द रेसिपी पनीर टिक्का मसाला , यह रेसिपी सभी को बहुत पसंद आती है। और बड़ी ख़ुशी से खाते है। पनीर टिक्का मसाला रेसिपी बनाने में थोड़ी मेहनत तो जरूर लगती है। पर इसके युम्मी टास्ते के अग्गे आपने की हुई मेहनत भूल जाएंगे.RECIPE PANEER TIKKA MASALA

Paneer Tikka Masala is actually a combination of Paneer Tikka and Bharbhur Masala Curry. So quickly make paneer tikka masala recipe.

पनीर टिक्का मसाला दरअसल पनीर टिक्का और भरभूर मसलों की तरी को मिलकर बनता है। तो जल्दी से बनाये पनीर टिक्का मसाला रेसिपी। 

Ingredients

  • 250 - 300 grams Paneer
  • Vegetable oil - 2 tablespoons
  • Lemon juice - 1 spoon
  • Ginger Paste - 1 tablespoon
  • Garlic paste - 1 tablespoon
  • Capsicum - 1 cut
  • Onion - 2 finely chopped
  • Curd - 1 cup
  • Green chili - 4,5 finely chopped
  • Coriander Powder - 1 Spoon
  • Salt according to
  • Black pepper - 1 tablespoon
  • Turmeric - 1 spoon
  • Red chili - 1 spoon
  • Garam Masala - 1 tablespoon
  • Chaat Masala - 1 tablespoon
  • Cumin powder - 1 tablespoon
  • Coriander seeds - 1 tablespoon
  • Cinnamon - 1 piece
  • Makhan - 2 tablespoons
  • Tomato puree - 1 bowl
  • Bay leaf - 2
  • Kasuri Methi - 1 Spoon
  • Cream - 2 tablespoons
  • २५० - ३०० ग्राम पनीर 
  • वेजिटेबल आयल - २ चमच 
  • लेमन जूस - १ चमच 
  • अदरक पेस्ट - १ चमच 
  • लहसुन पेस्ट - १ चमच 
  • शिमला मिर्च - १ कटी हुई
  • प्याज - २ बारीक़ कटे हुए 
  • दही - १ कप 
  • हरी मिर्च - ६,५ बारीक़ कटी हुई 
  • धनिया पाउडर - १ चमच 
  • नमक सवदानुसार 
  • काली मिर्च - १ चमच 
  • हल्दी - १ चमच 
  • लाल मिर्च - १ चमच
  • गरम मसाला - १ चमच 
  • चाट मसाला - १ चमच
  • जीरा पाउडर - १ चमच 
  • धनिया बीज - १ चमच  
  • दालचीनी - १ टुकड़ा 
  • माखन - २ चमच 
  • टमाटर की प्यूरी - १ कटोरी 
  • तेज पत्ता - २ 
  • कसूरी मेथी - १ चमच 
  • मलाई - २ चमच 
RECIPE PANEER TIKKA MASALA



1. Whisk the curd well in a large bowl,cottage cheese pieces, add salt, pepper, coriander powder, lemon juice, red chili and mix it well and keep it for at least half an hour to marinate.
एक बड़े बाउल में दही को अच्छे से फेंट ले ,और उसमे पनीर के टुकड़े , नमक ,काली मिर्च ,धनिया पाउडर , निम्बू का रस ,लाल मिर्च डाल कर अच्छे से मिक्स करे और कम से कम आधे घंटे के लिए मॅरिनेट होने के लिए रखदे। 

2. Now when the butter is heated in a pan on the gas, fry the pieces of marinated cheese lightly, and fry it from all sides. Put the fried paneer in a plate and keep it on the side.
अब आप गैस पर एक पैन में बटर डाले गरम होने पर , मैरिनेटेड पनीर के टुकड़ों को हल्का ब्राउन फ्राई करले , अच्छे से चारों तरफ से फ्राई करे। फ्राई किये गए पनीर को एक प्लेट में डालकर साइड में रखदे। 

3. Make paneer tikka masala, add vegetable oil in a pan, when hot, add cumin seeds, coriander seeds, bay leaves, cinnamon and roast them for a few seconds, add onion and cook on medium flame till a light golden color.
पनीर टिक्का मसाला त्यार करे , एक कढ़ाई में वेजिटेबल आयल डाले गरम होने पर ,जीरा , धनिये के दाने ,तेज पत्ता , दालचीनी डल कर कुझ सेकण्ड्स तक भुने , साथ ही प्याज डालकर मध्यम आंच पर हल्का सुनेहरा रंग आने तक पकाये। 

4. When your onions are roasted, add a little salt to the tomato puree, green chili, capsicum and cook well. When all these vegetables are cooked, add turmeric, red chili, coriander powder, cumin powder, garam masala, chaat masala and light water and cook on low flame for 5 minutes.
जब आपके प्याज भून जाए , तो टमाटर  की प्यूरी ,हरी मिर्च ,शिमला मिर्च में थोड़ा सा नमक डाले और अच्छे से पकाये।  जब यह सभी सब्जिया पकजायें , तो हल्दी ,लाल मिर्च ,धनिया पाउडर ,जीरा पाउडर ,गरम मसाला ,चाट मसाला और हल्का पानी डालकर धीमी आंच पर ५ मिनट तक पकाये। 

5. Now add water and cook according to the gravy. When your gravy is thick, add Kasuri methi and paneer pieces and cook for 1 minute. Also, add cream, turn off the gas, garnish with coriander leaves, and serve with roti, rice, naan.
अभी आप ग्रेवी के हिसाब से पानी डाले और पकाये।  जब आपकी ग्रेवी पक्के थिक हो जाए ,तो कसूरी मेथी और पनीर के टुकड़ों को डालकर १ मिनट तक पकाये। साथ ही मलाई डालदे , गैस बंद करके धनिये के पत्ते डालकर गार्निश करे , और रोटी ,चावल ,नान के साथ परोसें। 

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Thank you, your paneer is ready as tikka masala.
धायनवाद आपका पनीर टिक्का मसाला बनकर रेडी है। 

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