PUNJABI CHICKEN THICK GRAVY पंजाबी चिकन थिक ग्रेवी
PUNJABI CHICKEN THICK GRAVY पंजाबी चिकन थिक ग्रेवी
HELLO FRIENDS, TODAY I AM SHARE TO PUNJABI CHICKEN THICK GRAVY RECIPE.
ITS VERY EASY TO MAKE AT HOME . THIS DISH IS MOST POPULAR IN PUNJAB AND
ALSO ALL OVER WORLD.
हेलो दोस्तों , आज मैं आपसे शेयर करने जा रहा हूँ पंजाबी चिकन थिक ग्रेवी रेसिपी के बारे मैं यह बनाने
मैं बहुत ही आसान है यह डिश बहुत पॉपुलर है पंजाब मैं और पुरे वर्ल्ड में फेमस है।
THIS DISH PUNJABI CHICKEN THICK GRAVY SPECIALLY TO MAKES TO BECHOLARS
.THEY SERVED OVER RICE,OR CHAPATTI.
यह डिश पंजाबी चिकन थिक ग्रेवी स्पेशल्ली स्टूडेंट्स बनाना पसंद करते है। और चावल के साथ , रोटी के
साथ खाना पसंद करते है
punjabi chicken |
SO LET'S SEE THE INGREDIANTS:-
जानिए कुज सामग्र्री :-
2-3 tbs vegatable oil,२-3 वेजिटेबल आयल
1 kg chicken fresh, 1 किलो चिकन
4 medium onion,4 मध्यम प्याज़
2 medium tomato,2 मध्यम टमाटर
4-5 green chilly,4-5 हरी मिर्चे
2 tbs ginger paste,2 चमच अरदक पेस्ट
2 tbs garlic paste,2 चमच लहसुन पेस्ट
2 tbs cumin seeds,2 चमच जीरा
1 fresh lemon taste to sore.
salt to taste, नमक स्वाद अनुसार
3 tbs red chilly powder,3 चमच लाल मीर्च
2 tbs tumeric powder,2 चमच हल्दी
2 tbs garam masala,2 चमच गरम मसाला
3 tbs dhaniya powder,3 चमच धनिया पाउडर
2 cinnamon sticks,2 दालचीनी
1 small tbs black pepper,1 छोटा चमच काली मिर्च
some laung or iliachi,थोड़ी सी लौंग और इलाइची
STEP .1
collect the all ingrediants,सभी सामग्री को इकठा करे
STEP 2.
heat the vegetable oil in a large kadai over medium heat and then cumin seeds oil until, change the
colour of cumin seeds add some more spices like cinnamon, bay leaf, laung, iliachi, stir for few
minites.
सबसे पहले कड़ाई मैं तेल ढले और धीमी आंच पे गरम करें , गरम होने के बाद थोड़ा सा जीरा ढाले रंग
बदलने पर तेज पत्ता ,लौंग ,इलाइची और दालचीनी डाले और थोड़ी देर तक भुनने।
STEP 3.
Add onion puree cook and stir until onion has softened and change colour light pink make sure stir to 5 -6 minutes then add the ginger, garlic paste stir for 2 minutes and then add
some green chilly,ऐड करे प्याज़ की प्यूरी और तब तक पकाये जब तक उनका रंग थोड़ा सा
बदल न जाए फिर अदरक लेहसुन का पेस्ट डाले और २ मिनट्स तक पकाये फिर कटी हुयी हरी
मिर्च डाले।
STEP 4
add all the spices tomato puree, taste to salt, tumeric powder,red chilly powder,garam
masala,dhaniya powder,black peppers and lemon juice and some water to simmer for
2 minutes. then our pan for about 5 minutes,
सभी मसाले डान्ले के बाद टोमेटो प्यूरी डाले और अच्छे से ४-५ मिनट्स तक पकाये ,फिर निम्बू का रस डालकर थोड़ा सा पानी डाले और कड़ाई को धक् कर पांच मिनट अच्छे से पकाये।
STEP 5
we will add all spices cooked gravy properly. then we will stir few minutes.cooked the chicken properly about 25 - 30 minutes
,उसके बाद चिकन को अच्छे से पकाये थोड़ी - थोड़ी देर बाद हिलाये। 25-30 तक पकाये आपका पंजाबी पंजाबी चिकन त्यार।
punjabi chicken |
then garnish to coriander leaves to looks goods.
आखिर में धनिये के पत्तो से गार्निस करे.
Comments
Post a Comment