HOW TO MAKE RAJMA RECIPE IN HINDI

      Rajma Masala Curry Recipe // राजमा मसाला करी रेसिपी 

Hello friends, today I am going to tell you in this article everybody's favorite recipe is Rajma Masala Curry, which is the most famous Punjabi food if we talk. It is difficult to tell saron dah saag, chole bhatture or rajma. Rajma Masala recipe is a dish of choice for everyone. Protein is found in significant amounts in it.

नमस्ते दोस्तों, आज में आपको इस आर्टिकल में बताने जा रहा हूँ सबकी मनपसंद रेसिपी राजमा मसाला करी ,अगर हम बात करे तो सबसे मशहूर पंजाबी खाना कोनसा है।  सरो दह साग , चोले भटूरे या राजमा बताना मुस्खिल है। राजमा मसाला रेसिपी सबकी पसंद की डिश है।  इसमें प्रोटीन आदिक मात्रा  में पाया जाता है। 

Rajma Masala recipe is a spicy dish, Rajma rice is a very famous combination and people like to eat this combination. It is very easy to make this dish at home, so let's learn today some different ways to make Rajma Masala recipe at home.

राजमा मसाला रेसिपी एक मसालेदार डिश है , राजमा चावल एक बहुत ही फेमस कॉम्बिनेशन है और इस कॉम्बिनेशन को लोग खाना बहुत पसंद करते है। इस डिश को घर में बनाना बहुत आसान है , तो आईये आज सीखते है कुझ अलग तरीके से घर में बनाने की राजमा मसाला रेसिपी। 

     HOW TO MAKE RAJMA RECIPE IN HINDI

Ingredients of Rajma Masala Recipe :

  • Rajma - 1 Bowl
  • Onion - 3 large
  • Tomatoes - 3 puree
  • Green chili - 5
  • Ginger - 1 tablespoon paste
  • Garlic - 1 tablespoon paste
  • Salt to taste
  • Red chili - 2 tablespoons
  • Turmeric - 1 spoon
  • Cumin seeds - 1 spoon
  • Coriander Powder - 2 Spoon
  • Garam Masala - 1 tablespoon
  • Black pepper - 1 tablespoon
  • Asafoetida - 1 pinch
  • Cumin powder - 1 tablespoon
  • Bay leaf - 2
  • Vegetable oil - 3 spoon
  • Cream - 2 tablespoons
  • Kasuri Methi - 1 Spoon
  • Coriander leaves for garnish
  • राजमा - १ बाउल 
  • प्याज - 3 बड़े
  • टमाटर - ३ प्यूरी 
  • हरी मिर्च - ५ 
  • अदरक - १ चमच पेस्ट 
  • लहसुन - १ चमच पेस्ट 
  • नमक स्वादानुसार 
  • लाल मिर्च - २ चमच 
  • हल्दी - १ चमच 
  • जीरा - १ चमच 
  • धनिया पाउडर - २ चमच 
  • गरम मसाला - १ चमच 
  • काली मिर्च - १ चमच 
  • हींग - १ पिंच 
  • जीरा पाउडर - १ चमच 
  • तेज पत्ता - २ 
  • वेजिटेबल आयल - ३ चमच 
  • मलाई - २ चमच 
  • कसूरी मेथी - १ चमच 
  • धनिये के पत्ते गार्निश के लिए  

How to make Rajma Masala Recipe // राजमा मसाला रेसिपी बनाने की विधि :

1. First, soak the Rajma in a large vessel for 7 to 8 hours. Now put the soaked rajma in the cooker and add a teaspoon of salt and keep it for cooking. After coming to a city, turn off the gas and let the Rajma cook for 5 to 6 minutes.

सबसे पहले एक बड़े बर्तन में राजमा को 7 से ८ घंटे के लिए भिगोदें। अभी आप भीगे हुए राजमा को कुकर में डाले और एक छोटा चमच नमक डालकर पकने के लिए रखदे। एक सिटी आने के बाद गैस बंद करे और ५ से ६ मिनट तक राजमा को पकने दे। 

2. Till then you can make onion, green chilies, tomatoes, ginger-garlic paste. Grind them all separately. And put oil on a pan, add cumin seeds, bay leaves, coriander seeds and roast them for a few seconds as soon as they heat up, as soon as the spices fry. Add ginger-garlic paste, onion, and a little salt and cook till it becomes light pink.

आप तब तक प्याज, हरी मिर्च, टमाटर , अदरक - लहसुन का पेस्ट बनाले।  सभी को अलग अलग ग्राइंड करले। और गैस पर कढ़ाई रखे तेल डाले , गर्म होते ही जीरा , तेज पत्ता , धनिये के बीज डाले और कुझ सेकण्ड्स तक भुने , यह मसाले भून जाते ही।  आप अदरक लहसुन का पेस्ट , प्याज और थोड़ा सा नमक डालकर हल्का गुलाबी होने तक पकाये। 

3. When your masala cooks well, add a little salt, red chili, turmeric, coriander powder, garam masala, cumin powder, and tomato puree and mix well, cook all these spices for at least 5 minutes.

जब आपका मसाला अच्छे से पकजये, तो थोड़ा सा नमक , लाल मिर्च ,हल्दी ,धनिया पाउडर ,गरम मसाला ,जीरा पाउडर और साथ टमाटर की प्यूरी डालकर अच्छे से मिक्स करे, इन सभी मसलों को कम से कम ५ मिनट तक पकाये। 


4. When all your spices are ready, then at that time your rajma will also be cooked, now you put the rajma in the cooked spices. If you feel that the water is less then add water according to your need. Cook for a while, garnish with sour cream, fenugreek leaves and coriander leaves when cooked. Your Rajma Masala recipe is ready. Serve hot with roti, rice.

जब आपके यह सब मसाले त्यार करे , तो उतनी देर में आपके राजमा भी पाक गए होगये, अभी आप राजमा को पक्के हुए मसलों में डाल दे। अगर आपको लगे की पानी कम है तो अपनी जरूरत के हिसाब से पानी डाले।  थोड़ी देर पकाये ,पकने पर मलाई, कसूरी मेथी और धनिये के पत्तों से गार्निश करे। आपका राजमा मसाला रेसिपी बनकर त्यार है।  रोटी , चावल के साथ गरमा गर्म परोसें। 

   HOW TO MAKE RAJMA RECIPE IN HINDI

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